Diétás ajánlás hasnyálmirigy gyulladásban szenvedőknek

A hasnyálmirigy megbetegedéseknek különböző szakaszai vannak. A betegeknek hosszabb-rövidebb időre meg kell változtatni életmódjukat. Az alábbiakban néhány hasznos tanáccsal szeretnénk segíteni Önöknek.

Az étrend általános elvei

  • egyéni étrendjét az orvosi zárójelentés alapján dietetikussal beszélje meg.
  • figyelembe kell venni a gyakran kísérőbetegségek pl. cukorbetegség miatti szükséges előírásokat is
  • naponta többször étkezzen (5-6 alkalom), de egyszerre sak kisebb adagokat fogyasszon
  • a diéta energiatartalmát az Ön tápláltsági állapota alapján, egyénileg kell meghatározni

Akut recidiva (betegség fellángolása) után ajánlott nyersanyagok

  • teák, víz, szénsavmentes ásványvíz, szűrt-hígított gyümölcslevek, háztartási keksz, pirított kenyér vagy zsemle, kompótok
  • zsírtalan rántott levesek, zöldségfőzet, főtt vagy tört burgonya, vizes burgonyapüré, főtt rizs, főtt dara, natúr almamártás, darahab

A szigorú étrend az Ön állapotának javulásával bővíthető!

Diétabővítés esetén ajánlott élelmiszerek, ételek

Kis étkezések (reggeli, tízórai, uzsonna) esetén:

  • teák, hígitott, préselt gyümölcslevek
  • sovány diétás felvágottak
  • sovány tejtermékek (túró, sajt, kefír, joghurt, író)
  • mézpótló, cukormentes lekvárok
  • pirított zsemle, kenyér, pászka, diétás és háztartási keksz, puffasztott natúr rizs, zab-, búza-, árpapehely-készítmények
  • kompótok, befőttek (apró mag és cukor nélkül)

Főétkezések esetén:

  • levesek: zöldség-, csirke-, pulyka-,burgonyaleves
  • húsok: bőr nélküli baromfi, hal, házinyúl, sertés, galamb – sütve, főzve, párolva, diétás ragu
  • burgonya: főtt, tört, vizes püré, diétás rakott
  • rizs: főtt, petrezselymes, zöldséges
  • főzelékek: diétás rántással vagy habarással készítve, főzelékpürék (zöldborsó, burgonya, tök, patisszon, cukkini, sárgarépa, pasztinák, paraj, saláta, csicsóka)
  • befőtt, kompót: alma, őszibarack, cseresznye
  • sütemény: diétás piskóta
  • pudingok: gyümölcslével elkészítve
  • ital: szénsavmentes ásványvíz, teák, préselt gyümölcslevek

Menüjavaslat

Reggeli:

  • tea édesítővel, 1 db pirított zsemle, 1/2 dkg margarin, 5 dkg sovány baromfisonka
  • tea édesítővel, margarin, 6-7 dkg pirított kenyér, sovány reszelt sajt
  • 3 dl tejeskávé édesítővel, 1 db pirított zsemle, margarin, mézpótló (vagy cukormentes dzsem)

Tízórai:

  • 2 dl kefír, 2 db abonett
  • 2 dl natur joghurt, rizses Ham-let
  • 2 dl cukormentes almalé, diétás keksz

Ebéd:

  • lezsírozott csirkelevel tésztával vagy darával, 10 dkg főtt csirke, 20 dkg tört burgonya, cukormentes cseresznyebefőtt
  • rántott leves, 8-10 dkg sovány natúrszelet, 5 dkg rizsből petrezselymes rizs
  • zöldséges burgonyaleves, párolt vagdalt baromfihúsból, diétás főzelék (kefírrel, joghurttal habarva)

Uzsonna:

  • 10 hámozott őszibarack (vagy befőtt), diétás keksz
  • 2 dl aludttej vagy kefír, 1/2 zsemle
  • gyümölcssaláta, korpás keksz

Vacsora:

  • diétás melegszendvics, fejes saláta, tea vagy ásványvíz
  • zöldséges pulykaragu, főtt rizs, diétás céklasaláta
  • töltött főzelékféle (patisszon, cukkini, tök) 5 dkg kenyér

Javasolt fűszerek: borsikafű, majoránna, kakukkfű, rozmaring, őrölt kömény, petrezselyem

 

Nem ajánlott élelmiszerek, ételek

Zsíradékféleségek: szalonna, tepertő, zsírok

Húsok, húskészítmények: zsíros, rostos húsok, húskészítmények (téliszalámi, paprikás szalámi, füstölt sonka), pacal, zsíros halak, olajos halkonzervek

Sütőipari termékek: kalács, vajas pogácsa, tepertős pogácsa, kakós csiga, bukta, sajtos rúd

Tej, tejtermékek: tejszín, tejföl, zsíros túró, zsíros sajtok, kakaó

Zöldségfélék: káposzta, uborka, karalábé, retek, száraz hüvelyesek

Olajos magvak: dió, mogyoró, mandula, mák, tökmag, napraforgómag

Cukrászati készítmények: vajas, zsíros, tejszínes torták, sütemények, krémek, fagylaltok, csokoládék

Gyümölcs: apró magvakat tartalmazó gyümölcsök

Fűszerek: erős, csípős fűszerek, ízesítők, mustár, torma, borsfélék, ecet

Italok: minden alkoholt tartalmazó ital( svédcsepp is), szénsavas italok

 

Jó tanácsok

  • Kerülje az erősen sós, a nagyon savanyú, nagyon édes, túl meleg, túl hideg ételeket, italokat.
  • Az étkezések kapcsán ne feledkezzen meg az enzimpótlásról. Az enzimpotló készítményeket étkezés közben vegye be! (ha a kapszulát nehezen nyeli le, nyissa ki a kapszulát és tartalmát ételbe vagy folyadékba keverve szétrágás nélkül)