Eszközös vizsgálatok

INR mérés

A véralvadás gátlást világszerte INR (International Normalised Ratio) mérésével végzik. Vannak bizonyos állapotok, betegségek, mint például a mélyvénás trombozis, infarktus után, tüdőembolia után, melynek kezelése véralvadásgátló gyógyszer szedését indokolja. Ilyenkor a véralvadását igyekszünk késletetni. A terápiás értékeket a betegségek típusa határozza meg, például egy műbillentyű beültetése után magasabb INR szintet szoktak beállítani. Ezt minden esetben a kezelőorvos határozza meg. Az INR szintet rendszeres időközönként ellenőrizni kell és a véralvadásgátló adagját ehhez kell igazítani.

Coag-S-Protombin-INR-mero-keszulek kalamed

INR mérő készülék

Érdemes tudni

Vannak más gyógyszerek amelyet befolyásolhatják a véralvadásgátlók hatását, mint például az antibiotikumok, pajzsmirigy hormonok, koleszterin és húgysav csökkentő gyógyszerek, egyes fájdalomcsillapítók fokozzák, a fogamzásgátlók, altatók csökkentik a véralvadásgátlók hatását. De számos telfélesség, például nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása is befolyásolja a véralvadási szintet.

Mikor kell INR szintet ellenőrizni?

 • ha véralvadásgátlót szed
 • ha vérzési rendellenességet észlelt

Milyen időközönként kell INR mérést végeztetni?

 • véralvadásgátló szedésének kezdetén akár hetente, később kéthetente érdemes

A KALA-MED belgyógyászati szakrendelésén ellenőriztetheti INR szintjét.

A vizsgálat igénybe vehető bejelentkezés alapján a +36 (26) 341 815 -ös telefonszámon.

Tovább a rendelés oldalára>>

 A vizsgálatok áraiért kattintson ide>>


ABPM

Szív és érrendszeri megbetegedések sorában a magas vérnyomás betegség vezető, szinte népbetegség.
A kezeletlen magas vérnyomásnak számos következménye van, befolyásolja az emlékezőképességet, a gondolkodást, a nagy nyomás miatt károsodnak az érfalak, romlik a szívizom vérellátása, látásromlás, vesekárosodás léphet fel. Súlyos esetben stoke és szívinfarktus veszélye is fennáll.

Érdemes tudni

Mivel a vérnyomás értéke nem állandó, az élethelyzetekkel, napszakokkal változik, így a legmegfelelőbb képet a vérnyomás értékeiről egy 24 órán át felhelyezett vérnyomásmérő adataiból kaphatunk.

kalamed abpm vizsgalat

Vérnyomásmérés közben vásárolni?

A készüléket hétköznap a megszokott körülmények végzésének idejére érdemes feltenni.
Egy mandzsettát helyeznek fel a felkarra, amely össze van kötve egy kis készülékkel, amely nyakba vagy derékra kerül rögzítésre. A mandzsettát ruhára teszik fel.
A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A mandzsettát a készülék előre beprogramozott időközönként felfújja, majd megméri a véenyomást. Az adatokat a készülék tárolja. Kis kellmetlenséggel járhat, hogy a készülék éjszaka is mér, igaz beállítható, hogy nem olyan sűrűn.

Ha Önnek

 • vérnyomás kiugrásai vannak
 • tartós vérnyomás emelkedései vannak
 • vérnyomáscsökkentő gyógyszer beállítása alatt áll

javasoljuk a 24 órás ABPM vérnyomásmérést.

A KALA-MED belgyógyászati szakrendelésén lehetőség van ABPM vizsgálatra.

A vizsgálat igénybe vehető bejelentkezés alapján a +36 (26) 341 815 -ös telefonszámon.

Tovább a rendelés oldalára>>

A vizsgálatok áraiért kattintson ide>>

 


 

EKG

A szívizom összehúzódásakor a szív elektromos jeleket bocsát ki. Az EKG készülék ezeket a jeleket regisztrálja és rögzíti papíron. Az EKG készülékek ma már minden rendelőben, kórházban alapfelszereltségnek számít.

kardiologia-vagott

EKG a szív ellenőrzője

Az EKG görbe elváltozásai segítik az orvost a diagnózis felállításában, mint a szívizomkárosodás, szívmegnagyobbodás, veleszületett szívhibák, szívbillentyű rendellenesség szívritmuszavarok, tachikardia, vagy bradikardia (a szívizom túl gyakori, vagy túl ritka összehúzódása, extraszisztolé (soron kívüli szívütés), szívkoszorúér betegség, miokarditisz (szívizomgyulladás), perikarditisz (szívburokgyulladás), elektrolit-háztartás zavara, szívroham, infarktus (roham közben, illetve a roham után), tüdőembólia.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A felső ruházatot le kell venni, szabaddá kell tenni a csuklókat és a bokákat. A mellkasra és a végtagokra elektródák kerülnek flhelyezésre, amit egy zselével nedvesítenek a jobb vezetés érdekében. Ez kicsit hideg érzést kelthet.
A vizsgálat alatt végig hanyatt, teljes nyugalomban kell feküdni, egyenletes légvételekkel.

A vizsgálat végén az orvos azonnal értékeli a görbéket.

A KALA-MED belgyógyászati szakrendelésén lehetőség van EKG vizsgálatra.

A vizsgálat igénybe vehető bejelentkezés alapján a +36 (26) 341 815 -ös telefonszámon.

Tovább a rendelés oldalára>>

A vizsgálatok áraiért kattintson ide>>


Vércukor, koleszterin, triglicerid mérés, vérsüllyedés vizsgálat

Hogyan is működik a vércukor szabályozása szervezetünkben?

A vércukor nem más mint glükóz, avagy más néven szőlőcukor. A glükóz egy egyszerű cukor, ami a szervezet fő energiaforrása. Azok a szénhidrátok, melyeket elfogyasztunk glükózra (és más egyszerű cukrokra) bomlanak le, a vékonybélben felszívódnak. Az enegriatermeléshez szervezetünk legtöb sejtje glükozt igényel, az agy és az idegrendszer sejtjei például csak akkor tudnak működni, ha a glükózszint a vérben egy megfelelő szint felett marad. A szervezet glükózfelhasználása az inzulin jelenlététől függ. Az inzulin úgy hat, mint egy szállítási irányító, glükózt szállíttat a szervezet sejtjeinek, utasítja a szervezetet, hogy a feleslegben lévő glükózt glikogén formájában és/vagy trigliceridként tárolja a zsírsejtekben.

Vércukormérés a Kalamednél Budakalászon

Cukor a vérben

Étkezést követően normális esetben a vércukor szintje kissé megemelkedik, és csökkentésére inzulin szabadul fel, a felszabaduló inzulin mennyisége az étkezés mennyiségének és összetevőinek függvénye. Ha a vércukorszintje túl alacsonyra esik, akkor glukagon termelődik, amely utasítja a májat, hogy valamennyi glikogént alakítson át glükózzá, megemelve a vér glükózszintjét. Ha a glükóz/inzulin visszajelzési mechanizmus megfelelően működik, a glükóz mennyisége tökéletesen stabil marad. Ha az egyensúly felborul, és a glükóz szintje megemelkedik a vérben, akkor a szervezet megpróbálja az egyensúlyt helyreállítani, akár az inzulintermelés növelésével, akár a glükóz vizelettel való kiürítésével.

A vércukorszint sokmindentől változik ugyan, az étkezésektől és aktivitásunktól, energiafelhasználásunktól függően, de mégis mindig egy elég szűk tartományon belül kell maradnia. Reggel például, miután éjszaka rendszerint nem eszünk, a vércukorszint normálisan 3,9-6,1 mmol/l közé esik. A szervezet kiegyenlített vércukorszintje egyes szerveink működéséhez végképp elengedhetetlen. Az agysejtek például képtelenek máshonnan, mondjuk zsírból energiát nyerni. Szénhidráthiány esetén vagy intenzív izommunka idején, ha a szükség úgy hozza, a szervezetnek némi energia-befektetés árán tejsavból, aminosavakból és glicerinből kell glükózt készítenie. Erős izomműködéskor, éhezéskor például az izmok glükózt használnak föl, mellette tejsavat termelnek, amelyből a májban glükóz képződik, amire, mondjuk, az agysejtek tarthatnak igényt.

A vércukor mérés

A vércukor méréssel a vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjét lehet meghatározni.

Felismerhető vele

 • a korai cukorbetegség (diabétesz mellitusz)
 • állandóan ellenőrizhető vele a már kialakult cukorbeteg vércukorszintje is.
 • Még az egészséges emberek számára is célszerű rendszeres (félévente, évente) vércukor szűréses vizsgálaton résztvenni. Különösen érvényes ez azokra, akiknek egyéb keringési rizikófaktorai állnak fönn: magas a vérnyomásuk, túlsúlyosak, zsíranyagcsere-zavarban szenvednek, dohányoznak, keringési betegségek fordultak elő a családban.

A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de a diabeteszesek közül körülbelül minden ötödik inzulinos kezelésre is szorul.

vercukormeres budakalasz

Vércukormérés ujjbegyből vett vérből

Mi is az a koleszterin?

A koleszterinről első hallásra szinte mindenkinek az jut eszébe, hogy ódzkodni kell fogyasztásától, hogy szintje minél alacsonyabb, annál jobb, egyszóval, hogy valami számos veszélyt rejtő, rossz dolog. Sejthető természetesen, hogy mindez nem teljesen van így, kezdve attól, hogy megkülönböztetünk “jó”(HDL) és “rossz” (LDL) koleszterint, ráadásul koleszterint a szervezet is termel és fontos szerepet játszik eme anyag a sejtek és a hormonok felépítésében is.

jo_es_rossz_koleszterin

A jó és rossz koleszterin

A koleszterin egy zsírfajta, ami a vérben található. A szervezetben nagyon fontos és sokrétű feladatot lát el. Koleszterin alkotóeleme a hormonok egy részének, másrészt fontos szerepet tölt be a sejtfal felépítésében.
A koleszterint részben táplálék formájában juttatjuk be a szervezetünkbe, másrészt mi magunk, pontosabban a máj is állít elő koleszterint.
A vérben keringő koleszterinnek normális esetben, azaz az egészséges szervezetben mintegy 30 százaléka származik állati eredetű táplálékból, a többi „saját termék”.
A vérkeringésben két különböző koleszterinszállító anyag létezik. Ki ne hallott volna már a „jó” és „rossz” koleszterinről?

LDL – koleszterin („rossz” koleszterin):
Az LDL-koleszterin (low density lipoprotein) kis sűrűségű anyag, 45% koleszterint, trigliceridet, foszfolipidet és fehérjét tartalmaz.
A koleszterint a májból szállítja a sejteknek, ha viszont túl sok termelődik, és a sejtek keveset használnak fel belőle, akkor a koleszterin lerakódik az érfalba, ezért az LDL-koleszterint „veszélyeztető koleszterinnek” is nevezik. A magas szérum koleszterinszint általában magas LDL-szintet is jelent.

HDL – koleszterin („jó” koleszterin):
A HDL-koleszterin (high density lipoprotein), vagy magyarul nagy sűrűségű lipoprotein, 50% fehérjét, kevés koleszterint, trigliceridet és foszfolipidet tartalmaz. Szerepe abban áll, hogy a már lerakódott koleszterint az érfalból visszaszállítja a májba, ami ott lebomlik, végül a beleken keresztül távozik.
Az érelmeszesedés szempontjából tehát nemcsak a vér koleszterinszintje, hanem az egyes koleszterin-részek egymáshoz viszonyított aránya is fontos. A laborértékek elemzésekor a legfontosabb az LDL és a HDL aránya, mely nem lehet magasabb 3,5-nél.

Magas koleszterin szint

Ha folytonosan magas a koleszterin szint a vérben, ez lassan lerakódik az erek falaira és plakkokat képez. A plakkok, ahogy egyre nagyobbak, annál jobban elzárják az ereket, vagy a plakk egy része leválhat és vérrög képződéséhez vezethet. Ezek a folyamatok a véráramlás csökkenéséhez, vagy teljes
megszűnéséhez vezetnek. Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor szélütésről.
A koleszterin nem az egyetlen felelőse az erek elzáródásának, hanem szintén közrejátszhat a magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, túlsúly és az aktív mozgás, vagy torna hiánya.

Mi okozhat magas koleszterin szintet?

 •  a genetikailag öröklődő zsír-anyagcserezavarok
 • az egyéb szervek – a pajzsmirigy, máj és vese – megbetegedései
 • a helytelen, túl zsíros táplálkozás
 • a mozgáshiányos életmód

A KALA-MED belgyógyászati szakrendelésén lehetőség van EKG vizsgálatra.

A vizsgálat igénybe vehető bejelentkezés alapján a +36 (26) 341 815 -ös telefonszámon.

Tovább a rendelés oldalára>>

A vizsgálatok áraiért kattintson ide>>


Doppler vizsgálat

A szervezet működéséhez elengedhetetlen az erek megfelelő állapota. Az egészségtelen életmód és a különböző betegségek (például magas vérnyomás), dohányzás és a gyógyszerek szedése károsíthatják az erek állapotát.

Mikor érdemes Doppler áramlás vizsgálatra jelentkezni?

 • hirtelen kialakult, vagy hosszabb ideje fennálló lábduzzadás
 • feszülés, állandósult végtagfájdalom esetén.
 • Gyorsan kialakuló mélyvénás trombózis gyanújakor, melynek tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, a láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó részén kifejezett fájdalom. Akkor is előfordulhat az alsó végtagokban trombózis, ha ennek klinikai jelei hiányoznak, melynek súlyos következménye a tüdőembólia, tüdőinfarktus
 • magas vérnyomás, szív- és keringési problémák esetén
 • érelmeszesedés diagnosztizálása, vagy súlyosabb szövődményeinek megelőzése érdekében
 • rendszeresen dohányzók esetében
 • ha előfordult a családban stroke betegség

A Doppler áramlás vizsgálattal könnyen kimutathatók a vénás rendszer eltérései,  mivel korai kezelése rendkívül fontos egészsége megőrzése érdekében!

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Az erek ultrahang vizsgálata a magas vérnyomással, szív- és keringési problémákkal kezelt betegek szűrővizsgálata, de dohányzóknak is javasolt évente egyszer részt venniük Doppler áramlás vizsgálaton.
Doppler áramlás vizsgálat segítségével a végtagi erek átmérőjéről, esetleges szűkületeiről, a vér áramlási rendellenességeiről kaphatunk információkat, így az
érelmeszesedés már korai stádiumában diagnosztizálható. A vizsgálat gyors és fájdalommentes, teljesen rizikómentes, így szükség szerint többször ismételhető.

A Kalamed belgyógyászati rendelésén beutaló és várakozás nélkül, tapasztalt orvosokkal végezzük a vizsgálatot.

A vizsgálat igénybe vehető bejelentkezés alapján a +36 (26) 341 815 -ös telefonszámon.

Tovább a rendelés oldalára>>

A vizsgálatok áraiért kattintson ide>>


Neuropathia szűrés

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, mely mintegy 150 ezer cukorbeteget érint Magyarországon. Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat okoz – a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene – sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról. Ezért bír óriási jelentőséggel a rendszeres megelőző szűrés és a pontos diagnózis.

Miért fontos a szűrés?
A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért is fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes neuropathia miatt végzett lábamputációk számát.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert.

Az autonóm neuropátia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképzõ rendszert. Az autonóm neuropátiában szenvedõ cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropátia-mentes cukorbetegek között.

Neuropátiás fájdalom

Neuropátiás fájdalom

A szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropátia a lábamputációk 85 százalékért tehetõ felelõssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelõzhetõ volna, ha idõben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

A diabéteszes neuropathia egyes esetekben egészen egyszerû eszközökkel diagnosztizálható, máskor azonban szükség lehet bonyolultabb vizsgálatokra is, mint amilyen a Neurometer, MEDOC, pedobarográf vagy az autonóm szív-érrendszeri vizsgálatokra szolgáló Ewing-tesztek.

A vizsgálat igénybe vehető bejelentkezés alapján a +36 (26) 341 815 -ös telefonszámon.

Tovább a rendelés oldalára>>

A vizsgálatok áraiért kattintson ide>>

Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.