Gyógyulásom története

Budakalász, 2011. 11.21.

Tisztelt Országos Alapellátási Intézet !

Először is köszönetet szeretnék mondani, amiért számunkra, betegek számára lehetővé tették, hogy ajánlást tehessünk az ÉV PRAXISA cím elnyerésére háziorvosaink, illetve asszisztenseik javára. Bemutatkozom: S. Pétemé budakalászi lakos vagyok. Végzettségem 8 általános, hentescsomagolóként dolgozom, így fizikai munkát végzek a helyi hipermarket áruházban.

Ma van az 56. születésnapom és most megosztom Önökkel újjászületésem történetét, melyet szeretet háziorvosomnak, dr. Gál Katalinnak és asszisztenseinek, többek között Mezei Lajosné(Eta)-nak köszönhetek. Folyó év elején felkerestem háziorvosomat, mert fizikailag és pszichikailag is teljesen kifáradtam, a munkámat egyre kevésbé tudtam ellátni a munkahelyemen és otthon is. Teherbírásom szinte a nullával volt egyenlő. Az ezt megelőző években magas vémyomásra és vérzsír szintre már kb. 5 éve szedtem rendszeresen gyógyszereket. A bal sarkamon és a jobb talpamon csaknem 2 éve állandósult fájdalmaim voltak, és a jobb kezem ízületei is nagyon fájtak. Ezekkel eljárkáltam kezelésekre, de nem sok eredményt hoztak, fájdalmaim rendszeresen visszatértek a kezelések után.

Az elvégzett vizsgálatok II-es típusú cukorbetegséget és súlyos depressziót igazoltak. Ekkor 84 kg voltam, nagyon elkeseredtem a diagnózis hallatán, szinte teljesen összeomlottam, hiszen családom kórtörténetében szintén ezen betegségek játszották a főszerepet. Úgy éreztem, hogy törvényszerűen utolért ez a súlyos betegség, mely édesanyámat is sújtotta, aki a diabetes következményeként a fél szemére a látását is elveszítette, és 2004-ben egy cukorkóma következtében majdnem az életét is. Szüleim háziorvosa szintén Dr. Gál Katalin volt, aki akkor anyám életéért közvetlen élet-halál harcot vívott a mentők kiérkezéséig. Az életét sikerült megmentenie, de a kóma következtében teljesen elbutult, és teljes egészében gondozás ra szorul. Édesapámat, aki szintén szív- és érrendszeri beteg volt és végbélrákban szenvedett, szintén ő kezelte és minden emberileg lehetséges dolgot megtett, hogy az utolsó stádiumban lévő édesapám szenvedésein enyhítsen egészen a haláláig. Ez 10 éve volt. Korábban, 1998-ban az akkor 18 éves lányomat sürgősen kórházba utalta epepanaszai miatt. Hála a gyors- és pontos diagnózisának sikerült elejét venni a beékelődött epekő okozta kezdődő hasnyálmirigy-gyulladásnak. Az epekövet szájon át eltávolították, majd egy későbbi időpontban az epéjét is, így ő is megmenekült a gyors és pontos diagnózist követő gyors kórházi beavatkozásnak köszönhetően.

Visszatérve rám, a depresszióm annyira elmélyült, hogy gyakorlatilag kommunikálni is képtelen voltam (mellesleg hallássérült vagyok 11 éve). A cukromra beállított gyógyszerek mellett pszichiátriai kezelésem is szükségessé vált, mivel korábban, 25 éves koromban a második gyermekem születése után is súlyos depresszió alakult ki, amely a pszichózisig fokozódott és kórházi kezelést igényelt. Szóval ott álltam házi orvosom előtt (84 kg és 158 cm) totál kikészülve. Az általa javasolt szénhidrát csökkentett diéta betartása, a 6-8-szori kis étkezés és rendszeres testmozgás akkor számomra keresztülvihetetlennek tűnt.

De hála a doktomő és asszisztense irántam való végtelen türelmének és biztatásának köszönhetően ők visszaadták a gyógyulásba vetett hitemet és a segítségükkel hat hónap alatt a 84 kg-os testsúlyomat sikerült a diéta és a rendszeres testmozgás segítségével 52 kg-ra normalizálni. 6 hónap alatt 32 kg-ot fogytam. Ezt az ideális súlyornat már három hónapja tartom és minden vérkép értékem annyira normalizálódott, hogy gyógyszereimet elhagyhattam. Fájdalmaim csaknem teljesen megszűntek, újra energikusnak érzem magam, teherbírásom megsokszorozódott, depresszióm eltűnt, teljesen újjászülettem.

Én mindezt Gál Katalin doktornőnek és asszisztenseinek, többek között Mezei Lajosné asszisztensnek köszönhetem, akik betegségem során oly sok hasznos személyre szabott gyakorlati tanáccsal szolgáltak a diétával és a testmozgással kapcsolatosan, és szakmai tudásukkal és önzetlen emberi jóságukkal, biztató szavaikkal erőt adtak számomra ahhoz, hogy sikeresen átalakítsam étkezési szokásaimat és rendszeres testmozgást végezzek a gyógyulásom érdekében. Én és a hozzám hasonló betegek sokszor halljuk, hogy egészségesebben kellene táplálkozni és többet mozogni, de hogy ez ilyen kulcsfontosságú a betegmegelőzés és a gyógyulás érdekében, ahhoz ilyen nagyszerű emberek kellenek, mint Gál Katalin doktornő és asszisztenscsapata, akik empátiájukkal, türelmükkel, emberszeretetükkel, törődésükkel képesek ezt megértetni és elfogadtatni betegeikkel és ezzel az egészség útjára irányítani őket. Dr. Gál Katalin és asszisztenscsapata úttörő munkát végez, személyre szabott életmód-tanácsadásaival segíti a betegségek kialakulásának a megelőzését, és a már kialakult betegségek gyógyításáért mindent elkövet. Engem, mint gyógyult beteget is arra biztat, hogy a jövőben családomat, barátaimat, ismerőseimet is egy tudatosabb táplálkozásra és rendszeres testmozgásra ösztönözzek, hogy elkerülhetőek legyenek azok a súlyos betegségek és szövődményeik, melyek engemet és családomat az elmúlt évtizedekben sújtottak. Nagyon örülök, hogy Őt háziorvosomnak tudhatom, és nagyon köszönöm neki és asszisztenscsapatának, amit értem és családomért tettek.

Áldozatos munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánok.

 

Köszönő vers

Betegségfelhők fejem fölé gyűltek,

testemen, lelkemen lomhán elterültek.

Szemeimbe ettől fájó könnyek szöktet

én nem hittem akkor, hogy jobb napok is jönnek.

S mint sötét felhők mögül, mikor a nap átragyog az égen,

úgy mutatta a doktornő a helyes utat nékem.

Jó szándékú szavai úgy áradtak felém,

hogy lelkembe lassan visszatért a remény!

Kedves szavaiból erőt merítettem,

és a gyógyulásért kemény harcba kezdtem !

Felfogtam végre, hogy nekem ez egy esély,

s kellő kitartással meglett az eredmény!

Meg kellett volna köszönöm már régen,

mit megtett önzetlenül családomért és értem!

Kívánom, hogy mindig nagy-nagy boldogságban éljen!!!

Tündököljön nekünk, mint napsugár az égen! !!!!