Háziorvosi rendelés

A magyar egészségügyben a háromszintű beteg ellátási modell van érvényben: alapellátás, járó- és fekvőbeteg illetve a szakellátás. A betegellátás súlyossági fokait is ezen modell alapján osztályozzák.

Ha nem tudjuk hová forduljunk először mindenkinek az alapellátó, a bennünket legjobban ismerő háziorvosunk jut eszünkbe, vagy ha olyan betegségben szenvedünk, amelyekhez rendszeres (azonos helyen történő) orvosi vizsgálatok és kezelések tartoznak, akkor – közvetlenülvagy másodsorban– a kezelőorvosunktól kérjünk útbaigazítást.

1990. május 1-jétől Budakalászon látok el háziorvosi teendőket, felnőtt praxisban, területi ellátási kötelezettséggel, jelenleg 2600 bejelentkezett beteggel.

A háziorvosi ellátás két olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely megkülönbözteti minden más egészségügyi szolgáltatástól. Ez pedig nem más, mint az a személyes jelleg, amelynek keretében a háziorvos személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújt a betegének.  Illetve az, hogy kizárólag a háziorvosi ellátás jellemzője az egészségügyi intézményen kívüli, azaz a beteg otthonában nyújtott ellátás.

Tehát a háziorvosi ellátás az alapellátás meghatározó ellátási formája.

KALAMED BELGYOGYASZAT

 

A háziorvosi ellátás feladata a beteg egészségének menedzselése saját kompetenciában végzett gyógyító-megelőző ellátásokon, kért konzíliumokon és megszervezett ellátásokon keresztül. A háziorvos az, akit a fogászati és védőnői ellátás kompetenciáján kívül eső problémáikkal elsőnek kell felkeresnünk, és a háziorvos az, akinél az egészségügyi ellátási adataink összegyűlnek, azaz az összes egészségügyi adataink kezelésére törvény által feljogosított.

A háziorvosi ellátást alapvetően a kötelező egészségbiztosítás terhére vehetjük igénybe. A háziorvos szabad megválasztása – a területi-elérhetőségi korlátok mellett– alapvető jogunk.

De a háziorvos egyéb, nem a társadalombiztosítás által finanszírozott orvos-szakértői feladatot is ellát, pl.

  • látlelet kiadása,
  • orvosi szakvélemény adása jogosítványhoz, fegyverviseléshez, stb.

 


Tovább a háziorvosi ellátás rendelési idejére>>


Tovább a háziorvos adatlapjára>>