Kézhigiene

A mindennapi tevékenység során az emberi test állandóan szennyeződik. A szennyeződés mértéke, összetétele a test különböző részein eltérő.A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz bőre tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek.

kézmosás

Ezért a minél gyakoribb szappanos kézmosás, a fertőzésátvitel megelőzéséének az egyik leghatásosabb, legegyszerűbb módja, tekintettel arra, hogy a fertőző betegségek 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed. Néhány óra leforgása alatt 500-1000 baktérium is megtelepedhet a tenyerünkön, ujjainkon, szennyezve a felületeket, melyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok 20 percig, mások órákig, hetekig is képesek életben maradni és fertőzni.

A leggyakoribb a piszkos kéz által közvetített fertőzések a légúti fertőzések (nátha, influenza, tűdőgyulladás), a fertőző hasmenéses megbetegedések, bizonyos májgyulladások. A baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer.

Szomorú adat, hogy a fejlődő országokban még napjainkban is több mint három ls fél millió 5 év alatti kisgyermek hal meg hasmenéses megbetegedésben és tüdőgyulladásban, pedig alapos kézmosással a hasmenéses megbetegeddések száma átlagosan 45 %-al a légúti megbetegedések száma pedig 23 százalékkal csökkenthető!!!

Nagyon fontos, hogy már gyermekkorban tudatosuljanak az alapvető kézhigienes szabályok és rutinná váljon a helyes kézmosási gyakorlat.

Kezet gyakran kell mosni, különösen étkezés előtt vagy ételhez nyúlás előtt, köhögés, tüsszentés után, toalett használata tán, hazaérkezés vagy iskolába, munkahelyre érkezés után, szennyezett felületek illetve állatok érintése után.

A helyes kézmosás 5 lépése:

  • nedvesítsük meg kezünket, használjon meleg vizet
  • szappanozzuk be a kezünket, ehhez megfelel a közönséges nem antibakteriális szappan is
  • dörzsöljük át kezünket legalább 20 másodpercig, mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is körömkefével
  • öblítsük le kezünket bő, folyó vízzel
  • kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törölközőket, ha nem áll rendelkezésünkre tiszta és száraz törölköző, részesítsük előnyben a papírtörlőt vagy a falra szerelt kézszárítót

kezmosas szabalyai

Ha nem jutunk mosdóba, nagyon hasznosak a víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékok vagy gélek.

Ne érintsük vagy dörzsöljük szemünket, orrunkat, szánkat, mert a kórokozók szennyezett kézről bejuthatnak szervezetünkbe.