Lázcsillapítás

A lázról majd mindenki azt hiszi, hogy káros, rossz dolog, gyengíti a szervezetet és azonnal csillapítani szükséges. A láz egy természetes védőmechanizmusa az emberi szervezetnek, mivel a saját testhő megemelésével a szervezetbe jutott kórokozókat igyekszik elpusztítani.

lazcsillapitas kalamed budkalasz

Azáltal, hogy emelkedik a testhőmérséklet nagy mértékben lassul egyes baktériumok és vírusok szaporodása,így csökken azok károsító hatása, az immunanyagok termelődése pedig fokozódik. A láz alapjában véve egy hasznos jelenség, amelynek teljes megszüntetése nem feltétlenül szükséges. Ha lázas valaki törvényszerű, hogy pulzusszáma is megemelkedik. Egy általános szabály, hogy a testhőmérséklet 0,5ºC-os emelkedése a pulzusszámot kb. 10-el emeli, így kiszámolható, hogy egy 38,5º C lázas ember pulzusszáma nagyjából 92-120 körül van percenként. A magas láz a keringést ugyan megterheli, ezt azonban az egészséges szervezet jól tolerálja.

Ha valaki nem szenved krónikus megbetegedésben akkor a lázat 38ºC fok alatt nem kell csillapítani, viszont tartósan magas láz előfordulásakor /39ºC fok feletti/ például a szívbetegek esetében keringési megterhelést idézhet elő. Csecsemőknél a magas láz a lázgörcs hajlamot fokozhatja, ezért esetükben is a lázat a lázcsillapítás szabályait betartva csillapítani kell.

Hónaljban mért testhőmérséklet értékelése:

36-37ºC között normális testhőmérséklet
37-37,5ºC hőemelkedés
37,5-38ºC láz
38-39ºC magas láz
39ºC felett igen magas láz

A lázat csillapíthatjuk gyógyszerrel, de a régóta ismert, alkalmazott hőelvonásos módszerekkel is, mint például a hűtőfürdő, a tusolás, testborogatás. Ezen lázcsillapítást 38°C fölötti testhőmérséklet csökkentésére csak a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítőjeként alkalmazzuk.

Lázcsillapítás szabályai:

Ha a testhő 38°C alatt láz hasznos, ezért nem szükséges csillapítani.
Ha a láz rossz közérzetet okoz, akkor lázcsillapítás céljából elsősorban Paracetamol adható ( 4 óránként 1-2 tabletta, maximum 8 tabletta/nap), de az Ibuprofen is alkalmazható.
Magasabb láz esetén az Algopyrin (4 óránként 1-2 tabletta, maximum 8 tabletta/nap) a leginkább ismert és bevált gyógyszer.
Lázcsillapításkor nem az a cél, hogy teljesen normális hőmérséklet érjünk el, hanem csökkentsük azt.
Amennyiben a láz 39ºC fölé emelkedik, akkor mindenképp szükséges a gyógyszeres lázcsillapítás, ha ez eredménytelen kiegészíthetjük a fizikai lázcsillapítás eszközeivel is, mint hűtőfürdő, hűtőborogatás.

lazcsillapitas kalamed budakalasz

 

Ha csak lázasak vagyunk és más tünetet nem észlelünk magunkon az esetek többségében nem indokolja az azonnali orvoshoz fordulást, de ha az alábbi tünetek is társulnak azonnal javasolt az orvos felkeresése:

  • erős fejfájás
  • tarkó merevség
  • fénykerülés
  • légzési nehezítettség, fulladás
  • bőrön észlelt kiütések, bevérzések
  • 2 napnál tovább tartó magas láz
  • magas lázzal járó hányás-hasmenés esetén
  • ha a megfelelő folyadékpótlás nem kivihető.

A láz és a a folyadékpótlás

Láz esetén a szervezet folyadékigénye megnő, ezért nem meleg, de langyos teát bőven fogyasszunk. Lázas betegnél étrendjében emelni kell a szénhidrátok bevitelét, csökkenteni kell a nehezen emészthető ételek adását, például a zsíros ételeket, mert az érzékeny bélenzimek működésének károsodása miatt hányás, hasmenés alakulhat ki. Főleg a tejbontás szenved zavart, ezért a tejes ételeket lehetőleg kerüljük lázas betegség alatt.

Hogyan végezzük a fizikális testhő csökkentést?

Hűtőfürdő esetén a lázas beteg testhőjéhez közeli kb 37 fokos fürdővizet kell készíteni, ebbe ültessük bele, de a mellkasa nem merüljön a vízbe. A vizet innen kezdjük el 29-30 fokosra hűteni, a hideg vizet a lábhoz engedjük és onnan keverjük a test felé. 5-10 percig tartsuk a lázas beteget a vízben.

Vizes ruhás borogatással is csökkenthető fizikálisan a testhőmérséklet. Vizezzünk be egy lepedőt, jól csavarjuk ki, hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékletre melegedni, majd ezzel tekerjük be az egész testet a fej kivételével. 10 percenként cseréljük a vizes borogatást, míg a láz 38 fok alá nem megy.