Publikációk

Az alábbiakban a Kala-Med Háziorvosi Kft orvosai, munkatársai által publikált cikkek, illetve a rendelőről szóló cikkek olvashatóak.

 


 

A Budakalászi Baráti Kör helyi közéleti és köztájékoztatási lapjában 2009-ben megjelent cikk

Elsőként az első egészségügyi díjról

Budakalász történetében az Önkormányzat által 2009. évben létrehozott, első ízben átadott egészségügyi díjat, – “budakalászi polgárok egészségéért” kitüntetést dr. Gál Katalinnak adományozta a Képviselő-testület. A településen kevesen vannak, akik ne ismernénk Gál Katalin doktornő nevét, van ki háziorvosként, van ki az Egészségklub vezetőjeként.

Az elismeréshez őszinte szívből gratulálunk a doktornőnek valamennyi budakalászi lakos nevében! A díj létrehozásának gondolata, alapítása,dicséretes, hisz azt mutatja, hogy a település vezetése a lakosság egészségének megőrzése, gyógyítás mellett a betegségek megelőzését is fontosnak tartja. A díj megalkotásával pedig elismerni szándékozik mindazokat, akik ebben aktívan tevékenykednek.

Nagyon nagy boldogság és büszkeség ez a díj az Egészségklub részére is, hiszen az 5 éve megalakult szervezet szakmai vezetője részesült a kitüntetésben. A díj átadására az Önkormányzat által szervezett – nagyon szép és színvonalas Semmelweis-napi ünnepségen került sor. A díszoklevelet és bronzplakettet Parlagi Endre polgármester adta át a díjazottnak, amelyet a doktornő nem csak a díj alkotóinak és odaítélőknek köszönt meg, hanem az örömtől meghatódva felsorolta mindazokat, akik munkája -során sokat segítenek neki, s egyben a díjnak egy picit részesei: a háziorvos kollegái, az asszisztenciája, vérvételi labor munkatársai, az Egészségklub vezetősége tevékenységét.

Elfogultság nélkül – ha mégsem, akkor bocsássa meg mindenki – mondjuk, hogy a legjobb döntést hozta a Képviselőtestület, amikor a kitüntetést Gál doktornőnek ítélte. A díj neki és az általa vezetett Egészségklubnak is több erőt ad ahhoz, hogy az eddigi munkát tovább folytatva valamennyien részesei lehessenek a havonta megszervezett orvosi előadásoknak, ami a leggyakoribb betegségekről, azok megelőzéséről, kezeléséről szólnak, illetve részt vehessenek az egyre gyakrabban, egyre többféle vizsgálatot végző orvosi szűréseken.
A Klub vezetősége nevében gratulálunk és kívánunk a doktornőnek további sok sikert munkája végzésében! Az Egészségklub vezetősége


 

Hasznos és szép – nívódíjat kapott az Egészségház – Budakalászi Hírmondó 2014/1.szám

Kettős sikert ünnepelhetett decemberben a két szomszédos település, Szentendre és Budakalász. Pest Megye napján – amikor a hagyomány szerint a megyei díjakat átadják – a két település építészeti elismerést vehetett át. Középület kategóriában az első díjat a Művészetmalom, míg a másodikat a budakalászi Egészségház kapta. A díjat a kivitelező GOMÉP Kft. és Budakalász Város Önkormányzata közösen vehette át. Horváth Zoltán, az épület tervezője szerint ez biztatás a projektben résztvevőknek, hogy jó úton járnak. 2012 őszén kezdődött el az épület kivitelezése. Az önkormányzat teljes egészében önerőből finanszírozta az építkezést. A kalászi elavult kábelhálózat eladásával teremtették meg az Egészségházra a forrást, 238 millió forintot.
2012. november 19-én tették le az intézmény alapkövét. Akkor Rogán László polgármester azt mondta, hogy régi adósságát törleszti ezzel a város a lakosság felé. A szokás szerint egy időkapszulát is elhelyeztek, melybe a Budakalászi Hírmondó mellett az épület tervei, a testület névsora és a most használatos pénzek is bekerültek.

Még ugyanebben az évben tető alá került az intézmény, pedig komoly problémával szembesültek az építkezés elején. A ház alatt lévő laza talaj és az agresszív vízfolyások miatt át kellett tervezni az alapozást – emlékezik vissza Horváth Zoltán. Úgynevezett markolt kút technológiát képzeltek el, helyette azonban a cölöp alapozás bizonyult a megfelelőnek. A kivitelező GOMÉP Kft.- nek megvoltak az ehhez szükséges munkagépei. A kezdeti nehézségek után már gyorsan haladt az építkezés. 2013. április 22-én már a műszaki átadás is megtörtént.
A ház hivatalos átadója június 28-án volt. Eddigre nemcsak az épület, hanem a környezete is elkészült, megszépült. Új parkoló, útburkolat és utcabútorok is készültek. Gombkötő Márk a kivitelezést végző cég vezetője azt mesélte, árgus szemekkel figyelték a budakalásziak az építkezést, és jól esett látni azt, hogy tetszik nekik a munkájuk.

Ahogyan a szakmának is tetszett az elkészült épület, ezért is kapta meg az Egészségház a Pest Megye Építészeti Nívódíja II. elismerést. A GOMÉP Kft-nek ez az ötödik nívódíjas épülete. Rogán László is büszke a díjra: „Olyan egészségházat szerettünk volna építeni, ami mindenkinek a megelégedésére szolgálhat. Ami nemcsak belül komfortos és szép, hanem kívül is”- mondta a polgármester. Fontos volt ugyanis, hogy ne csak egy funkcionális „dobozt” építsenek – mint ahogyan az utóbbi időben egyre több helyen látni – hanem a környezethez, a Klisovác utca régi sváb házaihoz illeszkedő épületet.

Az Egészségházzal alapvetően elégedettek a budakalásziak, csak a beteghívó rendszer okoz még kisebb bosszúságokat. Az épület gondnoka szerint energiatakarékosan
működtethető az intézmény, a villany- és a gázszámla sem magas. A bérelhető helyiségeket mind kiadták, az ebből származó bevételből fedezik majd később a szükséges javításokat és felújításokat. Hamarosan elindulhat az OEP finanszírozásával a reumatológiai és pszichiátriai szakrendelés.
Tavasszal pedig elhelyezik az engedélyezések után azt a kishidat, ami a Klisovác és Kőbányai utat köti össze, ezzel is segítve a jobb parkolási lehetőségeket.

budakalasz egeszseghaz


 

ALAPBAJUNK – GYÓGYÍRÜNK A VÍZ ( Budakalászi Hírmondóban megjelent cikk 2014/3)

Teltház az Egészségklub előadásán

Az idén januártól önállóan működő Egészségklub, teljes nevén az Egészséges Budakalászért Egyesület szezonnyitó találkozóján Dr. Gál Katalin háziorvos, a klub szakmai vezetője beszélt alapbajainkról az érdeklődőknek.A klub történetének egyik legsikeresebb előadásával indult az évad, a Művelődési Ház Díszteremben ugyanis aligha fértek volna el többen.
A szervezet elnöke, Nagy Edit üdvözölte a tagságot és a doktornőt is, éppen tőle idézve: „Köszönöm, hogy első szóra elfogadta a meghívásunkat.” Dr. Gál Katalin maga is meglepődött, hogy ilyen sokan voltak kíváncsiak gondolataira. Előadásában kitért tényekre és tévhitekre is, és útravalóként mindenki hazavihette a legfontosabb jó tanácsot, hogy a vízfogyasztás sok bajunkra jelenthet megoldást.

„Nem ellenség!”
A téli időszakban egyik leggyakoribb alapbajunk a láz, melyről sokáig azt hitték, hogy a legnagyobb ellenség is egyben. Ennek történelmi háttere van, hiszen a sok ember halálát okozó fertőző betegségek fő tünete volt. Megítélése sokat változott az idők folyamán, ma már nem tekintjük ellenségnek. A doktornő szerint 39 fok felett, illetve
idős és krónikus betegek esetében fontos a láz mérséklése, egyéb esetekben nem mindig szükséges. Fontos tudni, hogy mi okozza a lázat, mert a csillapító gyógyszerek szedése akár elfedhet komoly betegségeket is. A hőközpontra ható gyógyszerek mellett a hűtőfürdő is hatásos lehet. És hogy jön képbe a víz? Lázas állapotban fontos a folyadékpótlás, a buborékmentes vizek mellett választhatjuk a facsart citromlével és mézzel elkészített limonádét vagy a hársfavirág és kakukkfű teát. De remek ilyenkor a cékla is, vagyis ahogyan Gál Katalin fogalmazott, a „magyar aloe vera”.

„Lyuk van a rendszerben”
Több típusát különböztetjük meg a fejfájásoknak, mindegyik esetén fontos, hogy nem kell együtt élni vele. Számos ok kiválthatja: levegőhiány, számítógép előtti kényszeres testtartás, stressz és élelmiszerek is szerepelnek a listán. A legfontosabb a megelőzés, aminek alapja a rendszeresség. Akinél gyakori a fejfájás, „annál lyuk van a rendszerben”. Oda kell figyelni a mozgásra, étkezésre és az alvásra is. A vízfogyasztás ebben az esetben is fontos, ugyanis a folyadék hiánya is kiválthatja a kellemetlen fájdalmat.

„Úgy tud kitörni, mint a vulkán.”
A vulkán kitöréséhez hasonlította Dr. Gál Katalin az érzést, ami a hányással együtt jár. Az idei télen sokan szenvedtek ettől a tünettől a terjedő vírusok miatt. Egyszerű esetben a koplalás jelentheti az egyik megoldást, de a folyadékpótlás itt is nagy szerepet kap. Fontos, hogy egyszerre csak keveset igyunk, hogy ne ingereljük a gyomrot, főként a hűtött víz esik ilyenkor jól a betegnek. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha véres vagy kávézacc szerű a hányás, illetve ha erős fejfájás vagy
mellkasi fájdalom kíséri, továbbá idősek és gyerekek esetén.
„A szerelem és a hasmenés mindig váratlanul érkezik.”
Ezzel a mondással indította a téma feldolgozását a háziorvos. Gál Katalin szerint nem szabad azonnal hasfogó gyógyszereket beszedni, mert hagyni kell, hogy kitisztuljon a szervezet. Hasmenés esetén a folyadék pótlása alapvető, óránként egy pohár vizet meg kell inni, illetve minden WC használat után szintén egy pohárral. De a sókészleteinket is újra kell tölteni. Ehhez receptet is ajánlott az előadó: 4 teáskanál cukor, ¾ teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbónát ki kell keverni egy pohár frissen facsart narancslében, utána annyi vízzel felönteni, hogy egy liter legyen. A hűtött italt addig kell iszogatni, amíg a hasmenés tart. Ezzel megakadályozható a legyengülés. A zsíros ételeket szigorúan kerülni kell hasmenés idején.

„Amikor jön az inger, meg kell oldani!”
Ha valaki sokáig visszatartja, könnyen kialakul a székrekedés, de okozhatja a rosthiányos étrend, a mozgáshiány, a stressz és különféle betegségek is. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha véres a széklet, ha gyomorfájdalommal jár, illetve, ha hasmenéssel váltakozik. Ezek a tünetek ugyanis komolyabb betegségekre utalnak. Székrekedés esetén többféle élelmiszer is a „barátunk”: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyér, magvak és a lencse is. És természetesen itt is jótevőnk a víz, de a testmozgás és a hasmasszázs is.

„A vízhiány felerősíti a tüneteket.”
És akkor álljon itt néhány figyelemfelkeltő adat a vízfogyasztásról. Agyunk 90, izomrendszerünk 75, csontrendszerünk 22 százaléka víz. Izületeinket, agyunk működését, a méreganyagok távozását is tudjuk segíteni a rendszeres vízfogyasztással, valamint tápanyagot és oxigént szállít a sejtekhez. A fokozott folyadékvesztés a csecsemők és az idősek számára lehet veszélyes, a testtömegre vonatkozó víztartalom az utóbbi esetben ugyanis már csak 55 százalék körüli. „Idős korban egy kis folyadékhiány is sokkal nagyobb bajt tud csinálni, hiszen ha a kevésből veszek el keveset, az sokszor sok!” még néhány jó tanács!
A folyadékbevitelen a víz értendő, tehát nem a tea, a leves, a gyümölcslé. A legjobb, ha forrásvizet iszunk, a környékben több olyan természetes forrás is van, amelynek iható és tiszta a vize. De ásványvizet is választhatunk, ekkor azonban figyeljünk oda arra, hogy váltogassuk az egyes típusokat, hogy a bennük lévő ásványi anyagok miatt. És íme egy módszer, amivel biztosíthatjuk, hogy elegendő vizet igyunk minden nap: (Dr. Gál Katalin egyik betegétől tanulta) minden reggel ébredéskor egyszerre hat deci vizet meg kell inni, utána háromnegyed óráig sem enni, sem gyógyszert bevenni nem szabad. Ez a mennyiség segít a megfelelő széklet fenntartásában és a szervezet méregtelenítésében.
„Utána már csak másfél liter marad, amit meg el lehet szopogatni.”