Védőoltások

Néhány gondolat a felnőttek influenza elleni védekezéséről

Az influenza jellegzetes téli járvány, különböző influenzavírusok által okozott heveny, ragályos fertőző betegség. Előző számunkban tünetekről, lehetséges szövődményekről és a kezelés szerény lehetőségeiről olvashattak.
A védekezés egyik fő szempontja éppen ezért a megelőzés. A veszélyeztetett csoport tagjait tanácsos még a járvány kitörése előtt védőoltásban részesíteni. A megelőzés leghatásosabb módja ugyanis a védőoltás.

Ingyenes oltásra a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók jogosultak, azonban gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható, így azok is beoltathatják magukat, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

2.2.4 Overseas travel

A WHO folyamatosan figyeli a világban előforduló influenza vírusokat. A alapos, mindenre kiterjedő virológiai vizsgálatok alapján határozzák meg, hogy melyik vírustörzsek a legalkalmasabbak arra, hogy vakcina vírusként a legoptimálisabb védelmet nyújtsanak a következő influenza szezonban. Hazánkban a 3 éveseknél idősebbek térítésmentes oltásokhoz felhasználható influenza vakcina a FLUVAL AB inaktivált trivalens oltóanyag, amely H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusokból származó antigént tartalmaz.

Magyarországon 8 influenza elleni oltóanyagot törzskönyveztek, amelyek a következők: Agrippal S1, Begrivac, Fluarix, FLUVALAB, Inflexal-V, Influvac, Vaxigrip és Vaxigrip Junior. Valamennyi trivalens inaktivált influenza elleni oltóanyag. A gyógyszertári forgalomban beszerezhető vakcinákért 75%-os térítési díjat kell fizetni mindazoknak, akik nem tartoznak a térítésmentesen olthatók körébe.

Az évenkénti influenza elleni védőoltás javasolt mindazoknak, akik az influenza megbetegedés súlyos következményeit tekintve fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait az alábbi prioritási sorrendben javasolt oltani:

  • minden felnőttet és gyereket, aki idült szív-, keringési, légzőszervi, vese-, illetve anyagcsere-betegségben szenved, továbbá betegség vagy orvosi kezelés (általános szteroid-, vagy rosszindulatú daganat elleni terápia) miatt csökkent immunitású, különös figyelmet fordítva a 60 éven felüliekre;
  • ápolást, gondozást nyújtó intézményekben, rehabilitációs intézményekben, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt bármely korú személyek;
  • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül,
  • ajánlások szerint azokat a terheseket, akik az influenza szezonban töltik a II, és III. trimesztert,
  • baromfi feldolgozókban, valamint baromfit tartó telepeken dolgozók, valamint mindazok számára, akik az A/H5N1 madárinfluenza vírussal fertőzött vagy arra gyanús szárnyasok megsemmisítésével foglalkozhatnak,
  • egészségügyi dolgozók; különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a felnőtt és a gyermek intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek,
  • szociális intézmények dolgozói.

Az eljárás technikája:

Az immunizálás egyszeri oltással történik. A védettség kb 2 hét alatt fejlődik ki és több hónapig tart, célszerű a járványidőszak előtt beadatni a védőoltást.Az oltóanyagot steril fecskendővel és tűvel izomba(felkar) adjuk be.
Heveny, lázas állapot esetén csak a tünetek elmúlta után 2-3 nappal később adjuk be.
3 évesnél fiatalabb gyermek oltása nem ajánlott. Terhes nők oltása az influenza megbetegedés és következményeinek, valamint a védőoltás nem kívánt mellékhatásainak mérlegelése alapján javasolt.

A védőoltás beadása esetén az orvost tájékoztatni kell az allergiás megbetegedésekről és immunszupresszív készítmények alkalmazásáról!

Milyen veszélyei lehetnek az oltásnak és milyen tapasztalatok vannak az oltással kapcsolatban?

  • beadás helye körül előfordulhat bőrpír, amely kezelés nélkül 48 órán belül általában eltűnik
  • általános mellékhatások: láz, rossz közérzet, nagyon ritkán izomfájdalom, melyek beadást követően 6-12 órával alakulhatnak ki. Azonnal allergiás sok észlelhető azoknál akik tojásfehérjére vagy az oltóanyag más összetevőjére érzékenyek.