Vérnyomásmérés

A magas vérnyomásban szenvedők terápiájának sikeres beállításához segítséget jelent, ha a betegek maguk is rendszeresen ellenőrzik vérnyomásukat. Nagyon fontos, hogy ezeket a méréseket “szakszerűen” végezzék.
Tanulmányok bizonyítják, hogy a hipertóniások ­ a magas vérnyomásban szenvedők ­ könnyebben lehetnek úrrá betegségükön, ha maguk is rendszeresen ellenőrzik vérnyomásukat.

Mit jelent a szisztolés és a diasztolés érték?

Minden szívverés két fázisból áll, ezeket az orvosok szisztoléként és diasztoléként határozzák meg.
A szisztoléban a szívizom összehúzódik és vért pumpál a keringésbe, míg a diasztolé alatt ellazul és újratöltődik vérrel.
Ha vérnyomásunk szisztolés értéke rendszeresen 140, a diasztolés pedig 90 higanymilliméter fölé emelkedik, keressük fel orvosunkat, mert lehet, hogy magas vérnyomás miatt kezelésre lesz szükségünk!

vernyomasmeres kalamed orvosi rendelo budakalasz3

10 dolog amit a vérnyomásmérésről tudni kell

 1. Mindenképp megfelelő minősített és hitelesített készüléket vásároljunk.
  Nagyon sok féle és típusú vérnyomásmérő készülék van forgalomban. Választható csuklós, felkaros, félautomata, automata stb. Árban is nagy szórás van a készülékek között. Készülék kiválasztásakor fontos, hogy milyen célból vásárolunk készüléket, például néha ellenőrzés céljából, vagy naponta többször is. Milyen mértékű a magas vérnyomás értéke. Vannak készülékek amelyek az extrém magas vérnyomásértéket nem tudják méri. De fontos az is, hogy van e szívritmuszavara annak aki a vérnyomását méri, mivel az olcsóbb, alap készülékek nem képesek ritmuszavar esetén méri a vérnyomást.Készülékét érdemes 2 évente kalibrálásra elvinni egy szaküzletbe, hogy pontosan mér-e a készülék. Kérje ki háziorvosa véleményét, hogy Ő milyen készüléket javasol.
 2. Válaszon megfelelő mandzsetta méretet
  Aki felkarmérőt alkalmaz, figyeljen arra, hogy a készülékhez tartozó mandzsetta elég széles, illetve hosszú legyen. Általános szabály, hogy minél nagyobb a felkar kerülete, annál szélesebbnek kell lennie, mert ha nagyon keskeny, akkor magasabbak, ha túlságosan széles, alacsonyabbak lesznek a mért értékek. A készülékeken “széria-felszerelésként” alkalmazott mandzsetták az emberek háromnegyedéhez illeszkednek. Amennyiben a felkar kerülete 24 cm alatt vagy 32 cm fölött volna, szerezzük be a megfelelő méretű mandzsettát.
 3. Csak nyugalomban mérjen vérnyomást
  Alapvető szabály, hogy csak nyugalomban, ülve, kényelmesen elhelyezkedve mérjen vérnyomást, Ha zaklatott, ideges, vagy fizikai munkát végzett pihenjen a vérnyomásmérés előtt minimum 5 percet, vegyen pér mély lélegzetet, csillapítsa le magát kicsit.

  vernyomasmeres kalamed orvosi rendelo budakalasz

 4. Vegyük le ingünket, pulóverünket
  A feltűrt ing, poló, pulóver ujja a felkaron feltolva előbb elszoríthatja a felkar ereit, így nem megfelelő értéket fog mérni a vérnyomásmérő
 5. Szívmagasságban mérjünk
  Azt a karunknak, amelyre felhelyeztük a  mandzsettát minden esetben szívmagasságban kell lennie. Ha tíz centiméterrel lejjebb kerül, mind a felső, mind az alsó (szisztolés és diasztolés) érték­ mintegy 7-10 higanymilliméterrel magasabb lesz a valóságosnál. A felkaron végzett mérések esetében a mandzsettának hozzávetőleg 2,5 cm-rel a könyök felett kell elhelyezkednie úgy, hogy a szenzor az ütőér felett foglaljon helyett.
 6. Csak az egyik oldalon mérjünk
  Ha lehet a bal karn mérjünk vérnyomást. A két kar értékei eltérőek lehetnek. Ha csak az egyik oldalon, pl a csak a jobb oldalon tudunk mérni, akkor mindig ott mérjünk, mert így viszonyíthatóak az értékek egymáshoz.
 7. Légtelenítsük teljesen a mandzsettát
  A mandzsetta felhelyezése előtt ellenőrizzük, hogy nem maradt-e levegő a mandzsettán az előző mérés után, mert ez is fals értéket adhat
 8. Ne pumpáljuk fel túlságosan a mandzsettát
  Amennyiben félautomata vérnyomásmérőnk van és saját magunk pumpáljuk fel kézzel a mandzsettát ügyeljünk arra, hogy a várt érték 20-30 higanymilliméterrel feljebb és gyorsan pumpáljuk fel. Automata vérnyomásmérő esetén természetesen ezt a gép végzi helyettünk az érzékelői segítségével. Vannak készülékek, amelyek érzékelik,hogy a vérnyomás magasabb, akkor rápumpál még a mandzsettában lévő levegő mennyiségre.
 9. Lassan engedjük le a levegőt
  Szintén félautomata vérnyomásmérő esetén a levegő leengedése ne legyen túl gyors, mert túlságosan alacsony értéket kaphatunk.
 10. Ha szokatlan értéket mér
  Mindenképp ellenőrizze le ha szokatlan vérnyomásértéket tapasztal. Várjon 5 percet és utána mérje újra ugyanazzal a készülékkel, ha továbbra is fent áll a szokatlan érték forduljon orvosához!

vernyomasmeres kalamed orvosi rendelo budakalasz2